Večer a o víkendech seďte doma, vzkazuje ústecký hejtman

Archiv
Verze pro tisk |

Někde dokonce spoje přibyly, včetně Královéhradecka, kde k určité redukci dopravní obslužnosti také došlo.


 Bohužel, těch chybějících 117 miliónů z našich daní, které hejtman odmítl na zaplacení železniční dopravy použít a které (obávám se) mohou skončit v nějaké tamní obdobě českolipské tenisové haly, se významně negativně projeví také na dopravě v oblasti Lužických hor, Šluknovska a Varnsdorfu. Tedy v místech hojně navštěvovaných a využívaných k celoroční turistice a k denní rekreaci také obyvateli Českolipska. Rušení totiž postihlo především víkendové spoje a ve všední dny pak ranní a večerní.


Takže od nynějška už na výlety, na lyže nebo třeba jen na ty houby nikoliv podle vlastního uvážení a možností, nýbrž podle toho, jak pan hejtman dovolí. A vůbec nejlépe zřejmě bude sedět doma na zadku nebo chodit na výlety do supermarketů. Hlavně že se ve všech pádech a ve všech krajských dokumentech skloňuje, jak významným ekonomickým činitelem se postupně stávají cestovní ruch a turistika včetně té přeshraniční – zrušena byla i řada spojů v těsném příhraničí.


Ale nejen turisté, sportovci a rekreanti budou takovouto dopravní politikou postiženi. Tak třeba ten, kdo nyní přijede o víkendu do Rybniště od Děčína (nebo od Prahy) vlakem č. 2614/5 (příjezd ve 21.29), zjistí, že přípoj do Varnsdorfu ve 21.33 byl rovněž zrušen. Další jede až v 6.16 ráno. To aby v Rybništi zřídili noclehárnu, protože čekárna na nádraží se v noci zavírá.


Líto je mi obyvatel Dolního Žlebu. Stěžovali si, že jsou odtrženi od okolního světa, že ani pořádná silnice k nim nevede. Mohou se spoléhat jen na vlak. Teď dostali lekci, že může být ještě hůře. Chtěli by snad o víkendu do Děčína do kina, do divadla nebo na nějakou jinou večerní kulturní, společenskou či sportovní akci? Dříve snad, poslední spoj odtud odjížděl ve 22.23. Teď však už ve 20.30, takže mohou maximálně tak na odpolední představení pro děti.


A podobně dopadli v Benešově nad Ploučnicí a jinde. Dalo by se pokračovat, ale byl by to smutný výčet. Vždyť vlaky jsou tady jedinou veřejnou dopravou právě ve večerních hodinách a o víkendech, kdy místní autobusy nejezdí, protože by se to dopravcům nevyplatilo. A v téhle situaci pan hejtman tvrdí, že zrušené vlaky, když bude třeba, nahradí právě jimi. Ubližovat lidem závislým na veřejné dopravě (a jsou jich stále tisíce) panu hejtmanovi zřejmě nestačí, takže si z nich navíc utahuje.

Nahoru