Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Parkovacích ploch pozvolna přibývá

Archiv

Město do stavby nových parkovacích ploch a oprav stávajících povrchů místních komunikací vkládá  5 milionů 360 tisíc korun a díky tomu se z původních  pětapadesáti parkovacích míst zvýší jejich počet na sto pět. Otazník dlouho visel nad opravou chodníku propojujícího ulice Svojsíkova a Sadová, poněvadž procházel soukromým pozemkem a protože město nemůže investovat do cizího majetku.  I tento problém se podařilo vyřešit, majitel byl ochotný pozemek odprodat, zastupitelé s koupí souhlasili, a tak bude opraven i chodník v úseku od mateřské školy do ulice Sadová.
Na majetkoprávních vztazích naopak uvízla oprava chodníků v Nové Skalici, nicméně na tom vydělají občané z panelových domů v ulici T. G. Masaryka. „Rada města schválila opravu parkoviště vedle KD Bohemia,  firma Strabag stavbu zahájí v dohledné době,“ prozrazuje místostarosta  města Stanislav Valdman a na vysvětlenou dodává: „Oprava parkoviště bude stát necelých 700 tisíc korun. Původně jsme peníze chtěli použít na chodníky v lokalitě Nová Skalice, ale doposud se nám nepodařilo odkoupit od Crystalexu pozemky, na nichž chodníky leží.“ Město je s Crystalexem dohodnuté, že pozemky získá za 1 milion korun, ale k transakci nedošlo, poněvadž v Crystalexu mají nyní jiných starostí až nad hlavu.  
Rada města se na posledním jednání zabývala také parkováním na náměstí Míru. „Náměstí je monitorované, ve všední den tu parkuje na sedmdesát a někdy i kolem stovky automobilů. Uvažujeme o tom, že bychom alespoň na tomto náměstí parkování zpoplatnili. Nic složitého, jen placení v automatu,“ uvedl Stanislav Valdman města a připustil, že se názory radních na placené parkování liší.  Než bude návrh předložen zastupitelstvu, měl by výbor pro dopravu a životní prostředí vypracovat potřebné podklady. Připomeňme, že v Novém Boru před časem přistoupili k placenému parkování ve vybraných lokalitách, ale po krátké době konstatovali, že se systém  neosvědčil, a proto mohou motoristé parkovat v celém městě zdarma. 
Novoborští občané upozorňují na osobní automobily, které jejich majitelé odstavili na veřejná prostranství a jež brání jiným motoristům v parkování. „Ve spolupráci s městskou policií se snažíme nešvar odstranit, byť je to obtížné,“ říká místostartosta. „Upozorňujeme majitele, že jim hrozí pokuta za trvalý zábor veřejného prostranství. V několika případech to pomohlo a automobily zmizely. Problémem  je, kam auta odstranit a jak je zabezpečit, aby nebyla poškozena či rovnou odcizena.“