Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Naděje na nová pracovní místa

Archiv

Parcely vedené ve schváleném územním plánu obce jako průmyslová zóna však patří restituentovi, jednání o jejich odkoupení probíhají  dlouho a  jsou značně komplikovaná.
„Myslím, že se ledy pohnuly, podpis smlouvy o koupi pozemků je na spadnutí,“ předpokládá starosta Nového Boru Jindřich Mareš. Zprávu o tom, jak vyjednávání pokročila, jaká úskalí je třeba ještě překonat a kolik peněz by mělo město zaplatit za  více než 25 tisíc metrů čtverečních,  předložil na říjnovém jednání zastupitelstva města.  „Problémem stále zůstává přístupová komunikace do rozlehlého areálu za Crystalexem. Patří soukromé firmě a na nás je, abychom  tyto pozemky odkoupili. S vlastníkem jsme prakticky dohodnutí, věřím, že i tento relativně malý pozemek město v dohledné době získá do svého majetku,“ je přesvědčený starosta a zdůrazňuje: “Majitelé SCA Packaging si přístup do areálu kladou jako zásadní podmínku pro investování v průmyslové zóně,“ vysvětluje Jindřich Mareš a podotýká,  že přístupová komunikace z obchvatu Nového Boru nepřipadá v úvahu. 
Zastupitelé se pozastavovali nad cenou pozemků. „Proč bychom měli platit 450 korun za metr čtvereční, když město prodává parcely levněji?“ namítali. Místostarosta města Stanislav Valdman připouští, že před pár lety by  možná ceny pozemků byly nižší, ale v zastupitelstvu nebyla vůle k jejich zakoupení. Nehledě na tehdy výrazně lepší hospodářskou situaci a dnešní celosvětovou krizi, která těžce doléhá na české firmy vyrábějící převážně pro export.  S vážnými ekonomickými problémy se nepotýká jen akciová společnost Crystalex, ale také další firmy působící na Novoborsku.  „Až nám bude chodit na úřad tři sta sklářů pro sociální dávky, těžko jim vysvětlíme, proč jsme nebyli ochotni koupit pozemky za nabídnutou cenu. Proto podpořím usnesení o koupi parcel od soukromníků,“ nechal se slyšet místostarosta. Zastupitelé argumenty uznali a schválili, aby město parcely odkoupilo, jakmile bude na pozemky zajištěný přístup.
Společnost SCA Packaging je celosvětovým výrobcem kartonáže a má více než tři sta poboček ve třiceti zemích. Majitelé společnosti chtěli vybudovat výrobní haly ve Cvikově, ale poněvadž nenalezli pochopení u ochránců přírody, zaměřili se na Nový Bor. „Není to jediný investor, s nímž vyjednáváme,“ připomíná starosta. Prostřednictvím agentury Czech Invest do našeho města přicházejí další potencionální investoři.  Jeden z nich chtěl například v Novém Boru vyrábět sluneční kolektory. Ale dokud nebudou parcely vedené v územním plánu jako průmyslová zóna patřit městu, nehneme se z místa. Proto je pro nás tak důležité, abychom jednání s jejich vlastníky přivedli ke zdárnému konci,“ zdůvodňuje Jindřich Mareš.