Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Loreta v Rumburku

Archiv

Pro nás Českolipany může jít o pohodový odpolední výlet. Stačí nastoupit v České Lípě do vlaku (Střelnice i hlavní nádraží) a v Rumburku vystoupit. Vlaky jezdí každé dvě hodiny, u některých je potřeba přestoupit v Jedlové. Z nádraží v Rumburku se vypravíme směrem do centra, v námi hledaném objektu jsme za deset minut. Je na pravé straně, za parkem, trochu stíněn kostelem.
Nyní v létě je loreta otevřena od úterý do soboty od deseti do sedmnácti hodin. Nedělní prohlídka je umožňována jen skupinám po telefonické domluvě (604 555 922). Normální vstupné je třicet korun, zlevněné poloviční.






Musím přiznat, že jsem ve slovníku cizích slov nejprve hledal význam slova loreta, abych věděl, co to vlastně propaguji.
Toto je výsledek:
1. církevní stavba postavená jako napodobenina kaple v italském Loretu
2. nevěstka pařížského polosvěta
Předpokládám, že našeho výletu se týká spíše první možnost. Už proto, že v průvodci píší, že v Rumburku jde o velmi přesnou kopii kaple z Loreta u Ancony. Místo kararského mramoru zde byl použit pískovec z okolních lomů. V průvodci rovněž píší, že jde o nejkrásnější pomník stavebního umění v severních Čechách.







Vnitřek trochu trpí nedostatkem finančních prostředků, i nevěrce však zaujme černá Madona, kterou vysvětil papež Innocenc dvanáctý. Lépe vypadá exteriér s mnoha reliéfy (nejen) biblických příběhů.
Ambity kolem lorety slouží k různým výstavám. Zajímavé byly například fotografie rumburského podzemí.





Pokud chcete do Rumburka na celodenní výlet, asi nejvíce se nabízí výlet na nedalekou rozhlednu Dymník. Ta se však opravuje a vstup do ní nebyl ještě na konci června možný. Podle informací na netu tomu tak bude až do konce července.