Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Kupka u Jezvé

Archiv

Jako mnoho jiných vyvřelých útvarů i tato nese název Kupka, Hůrka anebo také Orlí skála. Je vysoká jen 363 metrů, ale jelikož leží na okraji údolí, kterým protéká Ploučnice, je z ní poměrně komfortní výhled. A to i na Českou Lípu. Ke Kupce nevede žádná turistická trasa, což je výhoda, pokud na ní hledáte klid. Nevýhodou samozřejmě je, že se trochu hůře vysvětluje, jak Hůrku nalézt a jak ji dobýt.


Pokud pojedeme z České Lípy vlakem, vystoupíme na vlakovém nádraží ve Stružnici. Překonáme po mostu Ploučnici a dojdeme k hlavní silnici. Odbočíme doprava a po třech stech metrech ještě doleva do polí. To už Kupku určitě poznáme. Na kole čí autem projedeme Stružnicí, po levé straně mineme hřbitov a za ním zahneme doleva na úzkou zpevněnou silnici. Vyjedeme mírné stoupání. Zaparkovat se dá na křižovatce mezi poli. Překonáme úzký pruh pole a vstoupíme do lesa. K vrcholu se dá vydrápat několika způsoby. Mně se to povedlo z jihu. Každopádně je namístě opatrnost, jak při výstupu, tak při pobytu na vrcholu. Mnohé napoví vyšlapané pěšinky. Stromy jsou občas ztrouchnivělé, trny píchají, jižní svah je kolmý a vysoký. Ale jinak je na vrcholu místa dost pro větší výpravu. Západním směrem je dokonce zatravněná plošina.






Ta pohoda na vrcholu, Jezvé jako na dlani, Českou Lípu z tohoto úhlu také jen tak neuvidíte. Ke květům přilétají dlouhozobky a otakárci. Tmavý čedič se za teplého počasí ohřívá více než okolí. Přeji hodně dobrodružných zážitků.