Letní tipy Lípy Musicy

Verze pro tisk |

14. ročník MHF Lípa Musica, který v letošním roce netradičně odstartuje prologem již v srpnu, má po prvním měsíci předprodeje v nabídce přibližně polovinu kapacity vstupenek. Poslední místa zbývají zejména na závěrečný koncert, provedení kantáty Carmina Burana v Novém Boru, houslový recitál Josefa Špačka ve Filipově u Rumburku, ale pospíšit byste si měli i s výběrem míst na děčínský projekt s klezmerem a kapelou Létající rabín, novoborské vystoupení Bratří Ebenů či druhý děčínský projekt – recitál světově proslulého violoncellisty Nicolase Altsteadta. V průběhu prázdninových měsíců je festivalová pokladna otevřena od 15 do 18 hodin každé pondělí a středu.

Z dalších projektů, které se uskuteční mimo prostory města Česká Lípa, bychom Vás rádi upozornili na strážské vystoupení souboru Musica Florea. Pro rodiště Jiřího Ignáce Františka Bibera jsme v letošním roce vybrali program, který je věnován jeho skladatelskému odkazu – slavným Růžencovým sonátám, které skladatel zkomponoval v Salcburku, a současně představení i hudebního odkazu některých jeho současníků. Do Stráže pod Ralskem se budete moci vypravit v průběhu druhého festivalového týdne, v pátek 25. září.

Stalo se již milou a velice populární tradicí pořádat koncerty v sugestivním prostředím kostela sv. Barbory v Zahrádkách, který si posluchači mohou vychutnat za příjemného svitu svící. V letošním roce tyto prostory rozehraje barokní hudbou duo flétnistky Jany Semerádové a cembalistky Barbary Marie Willi. Éterickou flétnistku Janu Semerádovou netřeba festivalovému publiku představovat. Tato laureátka mezinárodních soutěží v Magdeburku a Mnichově je nejen sólistkou, ale také uměleckou vedoucí souboru Collegium Marianum. Věnuje se intenzivní badatelské činnosti v českých a zahraničních archivech a studiu barokní gestiky, deklamace a tance. Jana Semerádová vystupuje na významných evropských pódiích a jako sólistka spolupracovala s Magdalenou Koženou, Sergiem Azzolinim, Enricem Onofrim a pravidelně účinkuje se soubory Akademie für Alte Musik Berlin, Wrocławska Orkiestra Barokowa, Batzdorfer Hofkapelle, Ars Antiqua Austria nebo modern_times1800. Janu Semerádovou doprovodí neméně úspěšná cembalistka německého původu Barbara Maria Willi. Koncert v Zahrádkách se uskuteční v pátek 2. října.

Podobně jako Zahrádky jsou festivalovou stálou lokací i Kravaře s kostelem Narození Panny Marie. Zde se 10. října představí Belfiato Quintet, mladé dechové kvinteto složené ze studentů hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, kteří již všichni působí v předních českých orchestrech včetně České filharmonie a s úspěchem se představují i v zahraničí. Belfiato Quintet získal v roce 2010 1. cenu na soutěži Antonína Rejchy v rakouském Payerbachu a o rok později obdržel 3. cenu na mezinárodní soutěži dechových kvintetů 6th Henri Tomasi Competition v Marseille (Francie). Členové mladého ansámblu přišli s cenami z různých soutěží, mimo jiné z Pražského jara, Concertino Praga, Concorso internazionale Frederico II. di Svevia, Yamaha Foundation, ze soutěže v Lodži nebo ze soutěžního klání českých konzervatoří.

Obnovenou festivalovou lokalitou je obec Prysk s kostelem sv. Petra a Pavla, kde vystoupí německý trumpetista Oliver Lakota za doprovodu varhaníka Pavla Svobody. Lakota pochází z Pasova, studoval na Univerzitě Antona Brucknera v Linci a posléze u Bo Nilssona v Malmö. V průběhu studií vystupoval na mnoha koncertech a podílel se rovněž na programu University of the Arts v Brémách se známým barokním virtuózem Otto Sauberem. Od r. 2001 intenzivně sólově koncertuje v Německu, Itálii, Francii, Rakousku, Španělsku, Rumunsku, Srbsku, Mexiku, Japonsku a v Turecku. Vystupuje s mnoha významnými orchestry a po mnoho let je zván na mezinárodní hudební festivaly, aby zde široké veřejnosti prezentoval svůj barokní, klasický i současný repertoár. Olivera Lakota doprovodí Pavel Svoboda, který je jedním z nejúspěšnějších varhaníků mladé generace. Zvuk skvělých opravených varhan v Prysku si budete moci vychutnat v sobotu 17. října.

Závěrem našich letních tipů bychom Vás rádi pozvali na jeden z koncertů, který se uskuteční v Sasku. Bude jím vystoupení naší přední varhanice Ireny Chřibkové na zbrusu nové varhany v kostele v Großschönau, na které doprovodí vynikajícího barytonistu Romana Janála. Těšit se můžete na program zahrnující varhanní díla J. S. Bacha, F. A. Guilmanta či písně M Refera nebo A. Dvořáka. Do obce Großschönau se s festivalem můžete vypravit první říjnovou sobotu.

Více informací včetně možnosti zakoupit vstupenky nejen na zmíněné koncerty on-line najdete na www.lipamusica.cz.  

alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru