Fotoglosy z Korejského poloostrova 23. (O promoci)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než rok působí v Jižní Koreji.

1. Studenti fakulty humanitních věd Státní University Chungbuk promovali na konci února 2008,  můj manžel Rodolphe a já jsme byli při tom.

2. Slavnostní předání bakalářských diplomů začíná korejskou hymnou, při které všichni povstanou:  promující studenti, jejich rodinní příslušníci a přátelé v publiku,  profesorský sbor na pódiu.    

3. Po krátkém proslovu děkan předává diplom každému ze studentů. Vyfotila jsem studentky francouzštiny, které učil také Rodolphe.

4. Potom jim blabopřeje jejich skupinový profesor a přesune střapec jejich promočního klobouku z pravé strany na levou,  jako symbol vstupu do profesionálního života.

5.  Rodiče a přátelé kupují kytice ve stáncích před budovou fakulty.

6.  Profesionální fotografové čekají na trávníku před fakultou na konec slavnostního odevzdání diplomů.

7. Konečně přichází chvíle focení.  Korejci se nespoléhají na amatérské fotografie přátel, ale dávají přednost profesionálním fotografiím, které si nechají zarámovat a pověsí  je na stěnu.

8. Čerstvě diplomovaní studenti se nechávají fotit s náručí květů...

9. ...s rodiči a s čerstvým diplomem...

10. ...se svým oblíbeným profesorem a s přáteli.

11. Improvizované restaurace v areálu university nabízejí posezení a občerstvení, protože promoční den je dlouhý a únavný.

12.  Etapa studentského života pro tyto mladé Korejce končí a ta profesionální brzy začne. Jen velmi malé procento ze studentů humanitních věd  bude pokračovat ve studiích, většina hledá zaměstnání a bude muset přesídlit do většího města, než je Cheongju, například do Daejeonu nebo do Soulu. 

Nahoru