Fotoglosy z Korejského poloostrova 10. (O korejských restauracích)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

1. Pro toho, kdo rád ochutnává a jí, je Korea skutečný ráj. Korejská kuchyně hýří chutěmi, barvami a tvary, je ostrá a útočná, ale i jemná a přívětivá. A je také velmi zdravá, jejím základem jsou polévky, vařená zelenina, vařené maso, ryby a dary moře, soja, rýže, česnek, různé druhy octa, zázvor, červené pálivé papriky, sezamová semínka a listy sezamu. Místo sladkých moučníků se po jídle podává ovoce anebo velmi sladká ovocná šťáva. Místo pšeničné mouky Korejci používají mouku sojovou a rýžovou.

2. Jí se hůlkami, které na rozdíl od čínských a japonských nejsou dřevěné, ale kovové. Polévky se jedí dlouhou mělkou lžící. Když taková skupina Korejců odejde z restaurace,  zůstane po ní stůl pokrytý miskami různých tvarů a rozměrů.

3. Zajít si do restaurace tu není přepych (až na syrové ryby, které jsou drahé).  Každá restaurace podává jen jednu specialitu v několika variantách. A tak dřív než si vyberete restauraci, musíte se rozhodnout, na co máte chuť.

4. Obsluha  je rychlá a usměvavá, při vstupu je každý zákazník uvítán úklonou, při odchodu je pozván k další návštěvě. Na placení se nečeká, platí se u východu a jen cena uvedená na jídelníčku, spropitné se v Koreji nevede.

5. V tradičních restauracích se hosté ve vchodu zouvají a vstupují v ponožkách. Sedí u nízkého stolu na podlaze na tenkých čtvercových polštářích, a objednávají jedno společné jídlo. Každý stolovník má své vlastní misky s rýží a polévkou, ostatní pokrmy se u stolu sdílejí.


6. Jednou z korejských specialit je  kim-pap. Pozor, neplést s japonským suši! Naopak: vypráví se, že to byl jeden korejský velvyslanec, kdo vyvezl tuto specialitu ze  « Země klidného rána » do « Země vycházejícího slunce ». A jak se takový  kim-pap  vyrábí? Pracuje se na tradiční bambusové rohožce.  Lepkavá rýže se rozprostře na list sušených mořských řas, na ni se položí na proužky nakrájená marinovaná zelenina, vejce na tvrdo, uzenina či vařené mleté maso, ryba, krevety,  každý podle chuti. To vše se pomocí bambusové rohožky zaroluje a nakrájí na plátky.

7. V naší čtvrti chodíme do restaurace, kde se vaří další korejská specialita: bon-džuk. Jeho základem je hustá rýžová kaše, do které se přidávají různé pochoutky: ústřice a houby, ryby, škeble, chobotničky, dary moře. Existuje i speciální vydání bon-džuku pro Halloween, oranžová kaše z dýně. Se džukem se podává bílá ředkev ve sladkokyselém nálevu, nakládané kořínky a pikantní omáčky.

8. Můj manžel Rodolphe má nejraději restaurace, kde si můžeme sami opékat plátky pěkně tučného vepřového masa. Plotýnky, na kterých se griluje, mohou být elektrické, plynové anebo tradiční na dřevěné uhlí. Jsou různého tvaru: kulaté a vypouklé, obdélníkové a nakloněné tak, aby vypečený tuk plynule odtékal. Houby, zelené cibulky, naklíčená soja a kimči (korejská verze kysaného zelí, pochopitelně pálivá) doprovázejí vepřové hody. Na závěr si můžete objednat vařenou rýži a opéci si ji v horkém vepřovém sádle. Je to jeden z mála tučných korejských pokrmů.

9. Restaurace na západní pobřeží poloostrova nabízejí pochopitelně ryby a všechny možné mořské potvory. Vystavují je v akváriích před vchodem, stačí si vybrat.

10. My jsme si objednali velké, masité a hlavně čerstvě nalovené krevety. Připravují se v mělkém kastrolu bez oleje, opékají se  na silné vrstvě hrubé soli. Mořskou pochoutku doprovází řada misek s několika druhy kimči, saláty, nakládanými cibulkami, kandovaným ovocem, želatinou z  žaludů a sojovou omáčkou.


 11. Korejci milují jejich korejské nudle, jsou to velmi jemné chutné těstoviny podávané v polévce s různými přísadami. My jsme na pobřeží západně od Soulu ochutnali báječnou polévku se škeblemi a zeleninou. Jako přílohu jsme si dali korejský bramborák s krevetami.

12. A co se v Koreji pije? K jídlu zásadně voda anebo  soju, dvacetiprocentní alkohol ze sladkých brambor, chutí připomínající vodku. Je to nejlidovější korejský alkohol, jehož zásluhou se Korea dostala na první místo na světě v konzumaci alkoholu na obyvatele.

Nahoru